Bilanțul politic al loviturilor din Siria

  1. Bilanțul

Americanii și prietenii lor au lovit. Trump s-a aranjat.

Rezultatele materiale sunt derizorii: 103 rachete (la un preț egal cu jumătate din cel al unui avion de vânătoare fiecare) au fost trase asupra unor instalații goale, fiindcă nu există victime.

Lucrul acesta ne face să presupunem că „aliații” au avertizat în prealabil trupele de la sol, măcar pe ruși. Iar aceștia au acceptat să nu riposteze (în ciuda mijloacelor lor ultramoderne), dacă nu vor fi atacați direct.

Cu alte cuvinte, aliații le-au cerut rușilor permisiunea să se dedea la această operațiune de mare spectacol.

Câteva ore mai târziu, trupele lui Bashar Al Assad ocupau ultimele zone rebele din Guta, dovedind astfel că acțiunile mini-coaliției nu au avut nicio incidență asupra recuceririi teritoriului sirian de către armata sa.

2. Analiza

Putem să deducem de aici că această acțiune a fost inutilă? Răspunsul este nu.

  1. a) Statele Unite încercau să cristalizeze unitatea aliaților lor din NATO împotriva Rusiei. Prezența forțelor engleze și franceze de partea lor și susținerea diplomatică pe care au primit-o de la instanțele europene arată că și-au atins obiectivul.
  2. b) Rușii par că și-au abandonat puțin aliații sirieni. Dar acest abandon nu este decât aparent, căci ca urmare a acestei acțiuni de război a aliaților, ei au dezvăluit că vor echipa armata siriană cu mijloace anti-aeriene performante, mai ales cu sistemul lor anti-rachetă S 400: avioanele americane, britanice, franceze, dar și turcești și israeliene nu vor mai putea viola spațiul aerian sirian la discreție.

3. Concluzie

Americanii și-au atins scopul: restabilirea unui soi de cortină de fier între Europa de vest și Rusia (lucru esențial pentru păstrarea pieței europene a hidrocarburilor)

Rușii își consolidează prezența în Mediterana și beneficiază de sprijinul chinezesc și iranian.

Ambele tabere au câștigat, fiindcă ele urmăreau obiective diferite.

Putin îi lasă lui Trump ocazia de a se retrage din acest conflict cu capul sus. Nimic nu arată că acesta din urmă va profita de ocazie, căci interesele petroliere ale SUA au nevoie de permanentizarea unei zone de conflict în Mediterana occidentală.

 

Traducere Vladimir Muscalu

http://hervelebideau.canalblog.com/archives/2018/04/16/36327576.html

 

 

 

1 comentariu

  1. Pingback: Herve Le Bideau – Siria, atacata miseleste de boala psihica pe nume Statele Unite! – Veghe Patriei

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hehey