(Re)Unirea româno-moldovenească

În Republica Moldova, 22 de comune au semnat o declarație simbolică de unire cu România.

În puține săptămâni, campania unionistă a obținut rezultate excelente și oarecum nesperate. În afară de declarațiile care reproduc grafic și istoric actul votat de Sfatul Țării al efemerei Republici Democratice Moldovenești (RDM) din 1918, sunt mai multe municipii care s-au înfrățit cu localități din România. Chiar și capitala unității teritoriale autonome a Găgăuziei s-a legat recent cultural și economic de Turda, oraș transilvănean, alarmând-o serios pe Irina Vlah, bașcanul (guvernatorul) acesteia, care a convocat imediat pentru 24 februarie Adunarea Populară, societatea civilă, primarii, consilierii și veteranii zonei autonome. Politica filo-rusească și anti-românească se va sfârși, fiindcă organele de drept nu reacționează la valul crescând unionist „antistatal” și fiindcă autoritățile centrale nu distrug mitul amenințării rusești. Bașcanul se teme de realizarea proiectelor de unire cu România și de deteriorarea ce ar rezulta de aici a raporturilor dintre Moscova și Comrat. În mod curios, numele Vlah al bașcanului înseamnă „valah” (român) în vechile dialecte germanice și slave.

Președintele filorus Dodon – foarte supărat fiindcă printre semnatarii declarațiilor se află și membri ai Partidului Socialist al cărui lider este – consideră inițiativele unioniste ca pe niște violări ale principiilor constituționale și amenințări serioase la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, care „ar putea degenera într-un război civil”. Șeful statului (lipsit în bună măsură de putere) chiar a cerut convocarea Consiliului Suprem de Securitate, cu scopul de a lua contra-măsuri exemplare care să stopeze fenomenul.

Dodon organizează de asemenea contra-manifestații pentru a celebra centenarul RDM – mistificând rolul tranzitoriu pe care l-a avut în istorie – și finanțând un film documentar asupra originii ancestrale a poporului moldovean care neagă comunitatea culturală cu națiunea română.

În timp ce se desfășoară exercițiile militare “Platinum Eagle 18.1” (11-17 februarie) între Moldova, România, Bulgaria, Ucraina, Georgia și SUA la Babadag, aproape de Delta Dunării, președintele moldovean condamnă ideea de a crea un batalion mixt moldo-român, fruct al dialogului intens dintre miniștrii apărării ai celor două națiuni surori. Între timp, Parlamentul român discută despre adoptarea unei declarații politice cu nume grăitor – „ReUnirea celor două state românești este inevitabilă” – și-i invită pe primarii moldoveni din comunele unioniste să viziteze Parlamentul de la București.

Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, la rândul său, arată o totală indiferență pentru soarta Moldovei: unirea cu România ar fi doar o problemă internă a altor state care nu are legătură cu aspirațiile de recunoaștere internațională ale Tiraspolului și de alipire ulterioară la Federația Rusă.

 

http://www.limesonline.com

Traducere C. Pantelimon

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hehey