De ce ne cântă Elena Udrea?

Să începem cu începutul: evenimentul, în sine, este ceva mai vechi și, pentru curioși, îl puteți găsi aici (https://www.youtube.com/watch?v=Ra8m60OoMtw).

După ce îl vizualizați cu atenție, vă recomand să mai cercetați o chestiune: poza care spune mai mult decât 1000 de cuvinte de la școala de vară a tineretului PMP – tineretul așezat metodic pe scaune, îmbrăcat în tricouri cu figura doamnei președinte, actualmente candidată la cea mai înaltă funcție în stat.

Analiză contextuală: Elena Udrea este prima femeie candidat la alegerile prezidențiale din toamnă. Candidatura dânsei a fost anunțată înaintea candidaturii Monicăi Macovei. Alegerile europarlamentare au fost, de fapt, testarea apelor în care se scaldă partidul “în blugi și în continuă mișcare înainte”. Rezultate? Cu mult sub așteptările preconizate.

PMP intră în campanie după diverse scandaluri legate de “intelectualitatea” membră care a parăsit partidul făcând multe valuri negative. PMP intră în campanie cu o imagine asociată puternic brandului Traian Băsescu, marcă deja expirată din punct de vedere al marketingului politic. Elena Udrea vine pe un făgaș al anticampaniilor sistematic derulate de televiziuni, în ultimii 3 ani – picătură cu picătură.

Și atunci, se pune întrebarea legitimă: de ce ne cântă Elena Udrea, în atari condiții? Întrebarea trebuie pusă, de fapt, cu totul altfel: în ce context ne cântă Elena Udrea?

Observăm din capul locului că numărul efectiv de voturi pentru Elena Udrea (scoatem din ecuație membrii de partid, rudele de gradul întâi ai acestora și sponsorii direcți ai formațiunii politice), nu se traduce în foarte multe procente pentru turul doi. Și atunci de ce această campanie fulminantă de imagine, inclusiv pe televiziunile contra ale regimului pe care dumneaei îl promovează? Calculul se pune simplu: 1+1 va face doi, în toamnă. Vor fi alegeri antagonice în care ești fie pro, fie contra. Iar potul cel mare se câștigă în turul doi, unde va fi și bătălia cea mai mare. Extrapolând, de fapt, doamna Udrea este expozanta lui Traian Băsescu. Iar bătălia cea mai mare dintre cele două forțe politice (și aici mă refer și la stânga și la dreapta) este cine îl poate atrage pe Traian Băsescu în hora proprie, pentru turul doi. Pentru că Traian Băsescu va decide agenda publică până la alegeri, indirect, Traian Băsescu va putea direcționa anumite evenimente strict de imagine, grăitoare pentru anumite procente din turul doi; să nu uităm relația cu procurorii, cu serviciile și cu toate diplomațiile.

Următorii factori foarte importanți de care trebuie să ținem cont în analiza noastră sunt:

1. Traian Băsescu își încheie mandatul prezidențial; în traducere liberă, se termină relația instituțională cu serviciile.

2. Separația puternică între Vasile Blaga și Traian Băsescu – vezi mesajul președintelui în ziua congresului PDL.

3. Traian Băsescu nu este genul de personalitate politică ajunsă la o maturitate anume care să vrea să se retragă din joc. Motiv pentru care are nevoie de un exit bun și de un comeback pe măsură.

4. Mare atenție la mesajul dat de Iohannis, zilele acestea – http://www.ziuanews.ro/politica/iohannis-basescu-ma-va-sustine-in-turul-2-e-de-dreapta-fuziunea-pnl-pdl-se-produce-oricum-132349 – englezii numesc acest tip de articol Mixed Message, deoarece atacă doi poli – și partidele de dreapta și pe Traian Băsescu.

Așadar, Elena Udrea ne cântă tocmai pentru a putea muta agenda publică într-o direcție prielnică actualului președinte care o respectă puternic și i-a sprijinit mult parcursul politic actual. Motiv pentru care dumneaei își răsplătește tătucul prin aceste servicii.

Temă de casă: fiți atenți în viitorul apropiat la poziționarea Elenei Udrea/PMP/Traian Băsescu față de actualul PSD – mai ales la mesaje. Pont: reacții la ordonanța migrației primarilor, reacții opozante sau pur și simplu reacții la “piața politică”.

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hehey