Nicolae Paulescu și descoperirea insulinei

Savantul român Dr. Nicolae Paulescu este notabil şi controversat, din două motive. Este citat, alături de prietenul său A.C. Cuza, drept unul dintre cei care l-au influențat major pe Corneliu Zelea Codreanu în autobiografia acestuia, Pentru legionari. Dr. Paulescu este de asemenea descoperitorul a ceea ce astăzi cunoaştem drept insulină.

Cea de-a doua realizare este, precum viaţa dr-ului Paulescu, învăluită în controverse. Deşi a patentat utilizarea insulinei, pe care acesta a numit-o “pancreină,” singura utilizare practică a fost asupra câinilor, nu asupra oamenilor. Doctorul canadian Frederick Banting şi biochimistul scoţian John Hames Richard Mcleod au citit publicaţia acestuia privind experimentele pe câini şi le-au aplicat medicinei umane, iar apoi au clamat în mod incorect că experimentul dr-lui Paulescu a fost un insucces. În 1923, acestuia au câştigat Premiul Nobel în Psihologie și Medicină pentru presupusa lor descoperire a insulinei.

Banting a admis mai târziu “o eroare în traducerea articolului profesorului Paulescu”, afirmând că această eroare s-a datorat cunoaşterii slabe a limbii franceze atât a sa cât şi a lui Mcleod.[1] Mulţi au argumentat că Dr-ului Paulescu nu i s-a acordat premiul nobel în mod injust. Chiar dacă presupunem că eroarea lui Banting şi Mcleod privind interpretarea articolului mai sus menţionat este una onestă, încă putem susţine că Dr. Paulescu merită premiul pentru descoperirea insulinei.

în 1996, veterinarul Peter C. Doherty a câştigat premiul Nobel în Psihologie şi Medicină, acelaşi premiu care în mod infam l-a eludat pe dr. Paulescu. În plus, majoritatea câştigătorilor acestui premiu şi-au bazat munca pe cercetarea animală.[2] Premiul Nobel în Psihologie şi Medicină n-a conceput niciodată medicina în termeni puri antropomorfici, deci descoperirea dr-ului Paulescu privind insulina la câini este cel puţin la fel de merituoasă pentru câştigarea premiului precum aplicabilitatea ulterioară a acesteia asupra oamenilor. Precum a afirmat Mark Weber, “Comitetul Nobelului nu va putea niciodată corecta eroarea din 1923. Dar adevărul privind descoperirea insulinei nu poate fi suprimat pentru totdeauna.”[3]

 

[1] http://en.metapedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu#Nobel_Prize_controversy

[2] http://www.animalresearch.info/en/medical-advances/nobel-prizes

[3] http://www.vho.org/GB/Journals/JHR/5/1/Weber101-105.html

 

Trad. Ovidiu Preda

sursa: FB

2 Comentarii

  1. Pingback: Nicolae Paulescu si descoperirea insulinei - - Portalul Romanilor de Pretutindeni

  2. Pingback: Români care au schimbat lumea - Ro-mania

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hehey