Victor Ponta la Chișinău

Ca orice alt lucru pe care îl întreprinde, premierul Victor Ponta a încercat să-şi transforme
vizita de două zile la Chişinău într-o oportunitate de imagine. Astfel, în primul rând, premierul încearcă să-i impresioneze pe cei mulţi care susţin unirea Republicii Moldova cu România, de pe ambele maluri ale Prutului, în perspectiva alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale de la anul. Ponta îşi mai propune să demonstreze că Guvernul pe care îl conduce are viziune, premierul mergând în Moldova pentru inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni.

Deşi îi pot înţelege logica de om politic, nu pot să nu remarc că în realitate premierului Ponta i s-a întins o capcană. Spun acest lucru pentru că vizita lui Ponta şi inaugurarea gazoductului s-au suprapus cu Ziua Independenţei Republicii Moldova, sărbătorită pe 27 august. La nivel simbolic, vizita premierului consfinţeşte un proces pe care Moscova se străduieşte să-l legitimeze de zeci de ani: separarea României de Republica Moldova. Basarabia a fost anexată de URSS în vara lui 1940, în urma pactului din 23 august 1939, semnat între Ribbentrop şi Molotov, fiind creată la scurt timp, la ordinul lui Stalin,Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM). Practic, după destrămarea URSS, Republica Moldova trebuia să revină României. Subiectul nu a fost pus însă în discuţie cu Moscova de către politicienii români, RSSM transformându-se în Republica Moldova la 27 august 1991. În schimb, preşedintele de atunci, Ion Iliescu, semna în aprilie 1991, la Moscova, tratatul de bună vecinătate, colaborare şi prietenie cu URSS, tratat pe care alte ţări estice l-au respins.

Plecând de la aceste momente, diplomaţia rusă a început o agresivă campanie pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova faţă de România. În acest sens, a fost modificată Constituţia. Imnul de stat „Deşteaptă-te române” a fost înlocuit cu „Limba Noastră”, iar limba oficială nu a mai fost româna, ci cea moldovenească.

În timpul regimului Voronin s-a încercat o „reînnoire” a Tratatului Ribbentrop-Molotov, comuniştii basarabeni solicitând ca România să semneze un Tratat de frontieră cu Republica Moldova. Atunci, preşedintele Traian Băsescu declara: “Eu nu o să semnez ce a semnat Hitler cu Stalin niciodată. Niciodată nu voi confirma aşezarea frontierei României pe Prut“.

Regimul lui Voronin a avut grijă apoi să elimine TVR din casele cetăţenilor Republicii Moldova, iar guvernarea actuală nu a întreprins nimic pentru a schimba acest lucru. În schimb, Federaţia Rusă domină în proporţie de 80% spaţiul media din Republica Moldova. De aceea m-a amuzat declaraţia de ieri a premierului Ponta că va discuta cu oficialităţile de la Chişinău şi reluarea emisiei Televiziunii publice române pe teritoriul Republicii Moldova, după care a spus că în două-trei săptămâni situaţia va fi rezolvată. De-abia aştept să văd…

Vizita lui Victor Ponta la Chişinău odată cu serbarea independenţei Republicii Moldova poate avea deci o semnificaţie geopolitică foarte periculoasă. Cu alte cuvinte, am asistat la o altă gafă diplomatică a premierului Victor Ponta şi la un alt eşec al diplomaţiei româneşti condusă de Titus Corlăţean.

 

Sursa : evz.ro

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hehey