Consecințele eșecului american în Siria

Războiul din Siria se termină. Bachar El Assad nu va fi răsturnat de la putere iar oleoductul ce leagă Qatarul de Mediterana via Siria și regiunea Alep nu va fi construit, ceea ce convine intereselor producătorilor de gaz ruși și americani.

Să adăugăm la aceasta că, de partea iraniană, gazul din strâmtoarea Ormuz va fi exploatat de un consorțium Exxon, Total și Shell, iar de partea Qatarului, că această țară tocmai a preluat 20% din capitalul gigantului petrolier rus Rosnet, încât vom admite de aici că zăcămintele de gaz din Orientul Apropiat sunt sub controlul americanilor și rușilor.

Și americanii și rușii au deci interes ca prețul gazului să fie ridicat, prin urmare ambii vor face presiuni pentru ca producătorii să-și limiteze producția.

Dar prețul gazului este indexat cu cel al energiei în general, iar prețul petrolului este primul element care intră în compunerea acestui preț al energiei. A accepta să negociezi cu Rusia după victoria sa din Siria înseamnă de asemenea a accepta să ridici sancțiunile contra aliaților săi iranieni și șiiți din Irak. Pe scurt, înseamnă să accepți condamnarea unei jumătăți de secol de politică americană în Orientul Mijlociu (după pregătirea căderii Șahului Iranului), pentru a determina prețurile mari la petrol.

Or, dacă vrem să facem ca prețurile să urce, trebuie cel puțin ca de fiecare dată când Iranul și Irakul vor vinde un baril pe piața internațională… Arabia Saudită să-și diminueaze producția proprie în aceeași măsură.

Arabia Saudită nu mai are aliați în Orientul Mijlociu. Lumea șiită îi este ostilă, Irakul este sub control șiit, Egiptul și acum Turcia sunt în tabăra rusească, iar războiul pe care ea îl duce în Yemen se poate termina cu propria înfrângere.

Or, toate țările producătoare de petrol au interes ca Arabia Saudită, numai ea, să trebuiască să-și reducă producția. Ea nu poate conta decât pe o parte a aparatului executiv american (în particular a CIA, care a întreținut cu ea o astfel de alianță în ultimii cincizeci de ani, încât o răsturnare a acestei alianțe ar pune agenția într-o situație dificilă, ca și pe o parte a administrației Obama, ale cărei legături cu Frații Musulmani sunt și contestabile și contestate).

În acest context petroliștii americani preiau posturile cheie de la FED, Externe, Securitate și Comerț Exterior.

Consecințele eșecului american în Siria încep să se facă simțite (reglare de conturi între CIA și FBI, între Pentagon și DIA – informațiile militare). Inteligent, Putin, se abține să intervină.

În Orientul Apropiat, războiul din Yemen nu face decât să înceapă.

„Vai de cei învinși”, spuneau romanii.

http://hervelebideau.canalblog.com/archives/2017/01/03/34759181.html

Traducere Cristi Pantelimon

Notă: articolul datează din ianuarie 2017

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hehey