Doreleeee!!! Mai cu talent Dorele!

Pentru că tot suntem în luna aprilie, câțiva din cei ce se socotesc, probabil autistic, reprezentanți ai elitei politice românești au pus în scenă încă o năstrușnicie, ce are iz de păcăleală, dar cu pretenții de mare ispravă. Izvodită în pivnițele Cotroceniului de consilierii d-lui președinte, cel mai probabil ca reacție la eșecul companiei acestuia de la alegerile generale ale PDL soldate cu desemnarea d-lui Blaga în funcția de lider (Nuți dragă nu fii tristă/fiindcă e păcat/ … .), Mișcarea Populară seamănă cu o Plută a Medusei. Născocită pentru a ușura probabil exmatricularea politică a d-lui Băsescu și pentru a asigura o conjecturală salvare unor fideli amenințați de naufragiul PDL aceasta se prezintă ca un oximoron ideologic ce face confuzii majore între doctrine diametral opuse dezvoltând un discurs situat în aceeași paradigmă ce folosește ca sinonim pentru popor noțiunea de prostime. Lucrul devine și mai evident prin tentativa de juxtapunere a discutabilei competențe de care se fac responsabili acești domni peste competența, la rândul ei discutabilă, a ceea ce este ipotetica clasă de mijloc românească, după principiul ‑ din două necunoscute (competența și clasa de mijloc) tot iese ceva (ce poate semăna cu orice câtă vreme nu se cunosc premisele). Dar să vedem de ce Mișcarea Populară nu e tocmai populară. Mă voi opri doar asupra a două aspecte, suficiente pentru a pune sub semnul întrebării această poveste.

Ceea ce mi-a atras atenția încă de la început este confuzia făcută între creștinism și iluminism, de cei care au moșit platforma program a fundației, fapt ce indică confuzia majoră în care se află întreaga organizație, similară celei în care se află întreaga clasă politică românească care confundă dreapta când se poziționează fizic pe scena politică cu discursul de stânga și invers (USL este cazul cel mai răsunător și exemplul cel mai tipic de incoerență politică). Iluminsimul este piatra funerară a creștinismului, împrumuturile pe care acesta le-a făcut din umanismul creștin pentru a-și fundamenta propria doctrină nu reprezintă cu necesitate o continuare a valorilor creștine ci doar o literală mutație ideologică ce a grăbit căderea în desuetudine, la nivelul mentalului colectiv, a valorilor creștine. Iluminismul a deschis practic calea păcatului prin raționalizarea plăcerii în numele binelui colectiv. În creștinism lipsa de cunoaștere de care suferea poporul era compensată prin canalizarea energiilor omului către virtuțile moral-creștine; exista un singur adevăr, Dumnezeu, dar mai multe căi. În iluminism lipsa de cunoaștere de care suferă poporul este recompensată cu promisiunea bunăstării spre care se revarsă toate resursele; există mai multe adevăruri dar o singură cale, Rațiunea. Nu poți confunda Adevărul Relevat cu adevărurile științei și nici rațiunea cu Credința decât dacă ești incult.

În al doilea rând, poziția fundației, așa cum reiese din platforma program propusă, nu este nici pe departe politically correct în condițiile în care aceasta pretinde a se situa pe poziții ce țin de corectitudinea politică. Este discriminatorie și exclusivistă, singurii cetățeni care se califică din punctul lor de vedere fiind cei ce alcătuiesc elita, în calitate de donatori de imagine, și cei din clasa de mijloc, în calitate de donatori de fonduri. Care va să zică, domniile lor împart cetățenii români în două categorii: noi și ai noștri (elita și clasa de mijloc):

  • Mișcarea Populară face un apel către elite. Ne identificăm cu aceste elite, indiferent de domeniul lor de excelență. Îi recunoaștem ca elite deopotrivă pe cei care au o mică afacere de succes, pe cei care activează cu succes în agricultură, în mediul industrial, corporatist, academic, administrativ sau social. Aversiunea noastră este față de promovarea mediocrității, nu față de oamenii simpli, pe care îi sprijinim în progresul lor.
  • Mișcarea Populară recunoaște clasa de mijloc ca principal motor de dezvoltare a țării și, ca atare, ca principal beneficiar al acțiunii noastre. (http://www.miscareapopulara.eu/wp-content/uploads/2013/04/fundatia-miscarea-populara-platforma-program.pdf, p. 5, alineatele 4 și 5)

și cei de mâna a doua (majoritatea), cei care nu s-au descurcat, mediocrii, neglijând un fapt evident: un popor, o națiune nu este formată doar din vârfuri, acestea fiind statistic mai degrabă excepția decât regula, iar mediocru nu înseamnă doar prost cum cred domniile lor ci, pentru cazul în speță, media statistică a oportunităților valorificate de diferitele categorii sociale în condițiile egalității de șansă. Penuria oportunităților în societatea românească (la care au contribuit și domniile lor) a condus la o medie mai consistentă decât extremele: elitele românești fiind mai degrabă externalizate, manifestându-se în afara granițelor țării mai mult decât în ceea ce ar trebui să fie mediul autohton de exprimare al acestora, parazitat de pseudoelite și sufocat politic de tot felul de satiri, iar clasa de mijloc putând fi descrisă mai degrabă în termenii unuia dintre puținii profesori pe care îă apreciez și respect: acea categorie socială care are un apartament, o mașină își face concediile în străinătate și are rate la bancă pentru achitarea acestora. Faptul că-ți derogi responsabilitatea ce îți revine pentru situația actuală a țării și a mediocrului popor român în condițiile în care ai activat ca politician până în prezent, este o dovadă de crasă ipocrizie și cinism. Platforma program a a Fundației Mișcarea Populară reprezintă un exemplu al metamorfozei în plan autohton a curentului pozitiv thinking care, decriptat corect, înseamnă de fapt parazit thinking.

Nu voi continua cu analiza celorlalte derapaje ideologice de care se face vinovată această fundație menționând numai un ultim aspect care dă seama de scopurile reale ale organizației. Situându-se în aceeași paradigmă ca a partidelor politice post-decembriste, Mișcarea Populară se pregătește să descopere apa caldă confundând societatea civilă cu terenul de joacă al unor copii ajunși la pubertate bolnavi de sindromul Dorel. Sub chipul unei organizații cu rezonantă civică se ascunde, precum gunoiul sub preș, lipsa de civilitate a unor oameni de bine preocupați mai degrabă ca nu cumva bunăstarea noastră să întreacă bunăstarea lor. Sub masca unei organizații non-guvernamentale se ascunde în fapt o viitoare formațiune politică care își caută complici în provincie după modelul înființării filialelor de partid. Tot ce trebuie să faci e să-ți exprimi adeziunea la adresa http://www.miscareapopulara.eu/semneaza-adeziunea/, să trimiți un email cu CV-ul tău autolaudativ și să aștepți să te analizeze cu minuțioasă transparență o comisie de pricepuți despre care nu se știe nimic. E drept că sub umbrela unei organizații civice se pot spăla bani pentru campaniile electorale cu mai puține riscuri, ONG-urile supunându-se altor reglementări decât partidele politice, însă ceea ce nu au înțeles probabil domniile lor este că în România actuală nu de formațiuni politice ducem lipsă ci de politicieni autentici, capabili să-și asume cu responsabilitate viitorul acestei țări și nu să încerce să-și salveze pielea.

Din nou, cumsecădenia poporului român este luată drept prostie de către niște băieți deștepți. Deci … bebelușeleeee!!! … dans!?

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hehey