Revolta noastră…, interesul altora…

Dragi prieteni,

Cred că toți cei care mă cunosc știu că sunt o persoană pașnică. Este adevărat că uneori sunt impulsivă, ca mulți alții, dar nu într-atât încât să provoc cuiva mari neplăceri.

Cu toate acestea, m-am simțit în ultima săptămână foarte dezorientată și agitată ca urmare a numeroaselor mesaje pe care le-am primit pe Facebook, mesaje variate, toate pornite din nemulțumirile diverșilor oameni cu privire la situația economică, politică și socială a zilelor noastre.

Trebuie să spun că sunt un utilizator destul de recent al acestui instrument de socializare. La început m-am temut de el, de puterea acestuia de a pătrunde în viața personală, de „indiscreția” de care poate da dovadă atunci când nu suntem atenți să ne protejăm intimitatea. Sigur că toate aceste gânduri s-au format în mintea mea ca urmare a unor informații pe care le-am primit pe diverse căi.

La un moment dat, însă, m-am gândit că, într-o lume modernă, în plină viteză și transformare, eu voi rămâne izolată și chiar ineficientă în munca pe care o desfășor.

Și iată-mă nou utilizator de Facebook!

Nu spun că această activitate mi-a adus mari avantaje. E multă pierdere de timp. Pe de altă parte, însă, am descoperit cât de eficientă este manipularea.

În ultimele zile suntem cu toții într-o stare de alertă generală. Eu, de exemplu, nu am mai fost niciodată bombardată de atâtea mesaje care mai de care mai virale. Foarte multe vorbe grele aruncate dar și vorbe care îndeamnă la pace și înțelegere.

Totuși forța informațiilor negative este mai puternică. Alături de programele de televiziune, care sunt pline de imagini dramatice și interpretări negative ale faptelor petrecute, renumita rețea de socializare se străduiește să ne învețe cum să gândim și ce să facem. Spun ne învață pentru că, dincolo de părerile noastre, ale celor care ne implicăm în conversațiile online, sunt lideri de opinie, oameni care lansează mesaje cu țintă sigură, declanșarea unor sentimente negative – ură, insatisfacție, silă. Toate se materializează apoi în violență verbală și imediat în manifestări stradale.

Este adevărat ce se strigă acum pe stradă. E multă corupție, minciună și multă lipsă de profesionalism în administrație. Dar mi se pare că totul decurge „pe repede înainte”, prea repede pentru a fi credibil. Acum se produce incendiul catastrofal, acum se iese în stradă, acum își dă demisia Guvernul, acum Președintele cere părerea străzii (societății civile). Nu vi se pare cam repede? Parcă și-au dat mâna cu toții să rezolve cât ai bate din palme problemele din ultimii 25 de ani. Mi se pare ireal.

Și când te gândești că totul a plecat de la nenorocirea întâmplată unor tineri nevinovați, care, cu foarte multă încredere, s-au dus la un spectacol gratis, de lansare a unui mesaj „nevinovat”, care, în traducere românească (mai bună sau mai rea) spune așa:

 

Rămâi pe poziţie în zona de luptă
Umplut de viaţă, oase şi dispreţ
Strânge-ţi pumnii, sunt predispus bătăliei
Apasă trăgaciul şi stabilieşte tonul.
Versuri de la: http://www.versuri.ro/

 

Se simte aici cumva… ceva…? După care, un alt mesaj transmis de un blogger se referea la faptul că a venit timpul „revoluției rockerilor”.

Nu vreau să acuz pe nimeni. Este bine că se vrea schimbarea și se face ceva pentru asta. Dar, deși au trecut 25 de ani de la manifestările din 1989 și 1990, nu pot uita cât de mult s-au „manipulat” masele atunci.

Și mă întreb: oare acum este altceva? Oare acum nu și-a băgat nimeni coada? Nu este nimeni pregătit să preia puterea? Totul este la cheremul străzii? Cei care vor veni vor fi politicieni curați? A dispărut tentația banului? Vor fi doar oameni foarte bogați, care nu vor avea nevoie de banii publici, astfel încât vor rămâne cinstiți?

Și cum rămâne cu profitorii? Toate revoluții și revoltele sunt pline de ei.

 

Să sperăm că măcar jumătate din ceea ce se întâmplă este curat. Să sperăm!

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hehey